23.11.22

Формула вибору професії

Складіть список професій, які найбільше Вам підходять, тобто ті, які:

  • подобаються;
  • здаються цікавими і перспективними;
  • підходять для реалізації життєвих планів;
  • в яких Ви могли б проявити себе завдяки своїм здібностям;
  • є актуальними на ринку.

В даному випадку можна скористатися формулою:

”Хочу” – намагання особистості, тобто твої інтереси, нахили, мотиви, плани, професійні наміри. Це те заняття, яке ти робиш з інтересом, з бажанням, за власною ініціативою (як у школі, так і в позаурочний час). Якщо вибрана справа подобається, то ти охоче будеш працювати, підвищувати свою кваліфікацію, користуватися авторитетом, і в результаті, більше зароблятимеш.

”Можу” – можливості особистості, тобто твій стан здоров’я, наявний досвід (знання, вміння. навички), психофізіологічні якості, здібності до різних видів діяльності. Наприклад, в якихось справах ти більш успішний, довго можеш займатися цією справою не втомлюючись, а в інших, навпаки, швидко починаєш нервувати, сердитись, у тебе нічого не виходить.

“Треба” – потреби суспільства, тобто твої уявлення про обов’язок, моральні установки, ціннісні орієнтації, знання світу професій і про перспективні спеціальності, які користуються попитом на ринку праці, і вірогідність працевлаштування за обраною професією. Тому вибираючи професію потрібно узгодити свій вибір з потребами суспільства в кадрах.

Для цього потрібно скласти три списки професій:

  • ті, які здаються привабливими, подобаються;
  • відповідають Вашим здібностям, талантам і можливостям;
  • на які існує попит.

Якщо у всіх трьох списках опиняться однакові професії, вибір зроблений!

Оцініть так звану конфліктну зону. Чи не суперечить обрана професія в з Вашими переконаннями, життєвими цінностями, наскільки реальні можливості працевлаштування за спеціальністю, який рівень професійної підготовки необхідний, чи задовольняють Вас зміст, характер і умови праці.

До речі, не всі знають, що кожна професія має певні показання і протипоказання за станом здоров'я. Адже не враховувати таку важливу складову процесу вибору було б безрозсудно. Тому не забудьте відвідати лікаря і між іншим дізнатися у нього, наскільки ваше Здоров'я відповідає обраній професії.

Як доказ того, що здоров'я людини може вплинути на її трудову діяльність, наведу всього один приклад як позитивного, так і негативного впливу стану здоров'я на вибір професії.

Зір, наприклад, вводить певні обмеження для можливого вибору професій: дальтонік ніколи не одержить права на управління автомобілем, а значить, така людина не зможе стати шофером. Більшість лікарських професій вимагає хорошого зору і здатності тонко розрізняти кольори.

Але! Навіть повна відсутність зору не перешкодить працювати масажистом, скажу навіть більше, що саме люди без зору серед масажистів цінуються якнайбільше, оскільки, втративши одне відчуття, людина має здатність "бачити" руками і руки у неї стають воістину цілющими.

Здається, прикладів досить, тепер перейдемо безпосередньо до техніки вибору професії. Складіть список якостей "ідеальної" для Вас роботи. З усього списку виберіть 10 найважливіших. Оцініть кожний критерій за 10-бальною шкалою.

Потім спробуйте визначити, наскільки Ви відповідаєте вимогам кожної з обраних професій. Теж в балах, щоб потім можна було порівняти і досить точно оцінити значимість кожного з критеріїв. Проаналізуйте, чи розвинені у Вас необхідні професійні якості, чи відповідають ваші інтелектуальні здібності, психологічні особливості, стан здоров'я вимогам професії. Потім проведіть аналіз:

Підсумуйте і проаналізуйте результати. Ви зрозумієте, яка професія з усього списку більше за інші підходить Вам по всіх пунктах, обговоріть своє рішення з друзями, батьками, вчителями, психологом, профконсультантом.

Не забудьте прислухатись до інтуїції. Під час такого аналізу раптово виникає нез'ясоване розуміння того, що, наприклад, найбільш ідеальна за всіма параметрами професія викликає сумнів, або ж не подобається. Це і є інтуїція, прислухайтеся до неї, подібні речі просто так не відбуваються.

Визначте основні практичні кроки до успіху: в якому учбовому закладі можна здобути потрібну освіту, як розвивати в собі професійно важливі якості, де можна одержати практичний досвід роботи за обраною спеціальністю, як підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

📣ВСТУП- 2023 🎓👨‍🎓 📍Якщо ти креативний, амбітний, цілеспрямований, наполегливий та хочеш реалізувати себе у сфері машинобуду...